buiten - na renovatie

Eigenaar van een monumentaal pand?

Bent u eigenaar van een monumentaal pand? Dan heeft u een zeer waardevol en prachtig gebouw van historische waarde in bezit.

Afhankelijk van de leeftijd kan het zijn dat het oude monumentale pand niet meer in haar originele staat verkeerd. Dan is een renovatie van uw monumentaal pand natuurlijk wat u wilt. Renoveren van een oud monumentaal pand is echter aan bepaalde regels gebonden. Zo’n renovatie is anders dan het renoveren van bijvoorbeeld een oude boerderij, een oud huis of een jaren 30 woning.

Heeft u een monument dat als woonhuis gebruikt wordt? Wat is er dan uitdagender dan uw monumentaal woonhuis aan te passen aan de wensen van nu. De binnenkant van uw woning kan met behoud van bepaalde interieuronderdelen volledig gerenoveerd worden naar uw eigen wensen. Interieuronderdelen met monumentale waarde, zoals stucplafonds en historische wandbekleding in combinatie met moderne stijlen, geeft een zeer bijzondere uitstraling aan uw monumentaal woonhuis.

GEMEENTELIJK MONUMENTAAL PAND RENOVEREN OF RESTAUREREN

De meeste eigenaren van monumentale panden hebben een gemeentelijk monument. Deze monumenten worden doorgaans bijna altijd als woonhuis gebruikt. Als u een monumentaal pand wilt gaan renoveren zijn er altijd vergunningen nodig. Deze vergunningen zijn per gemeente afhankelijk. Voordat u uw pand laat renoveren is het belangrijk om uw pand eerst te laten inspecteren. Soms is het zelfs wenselijk om een bouwhistorisch onderzoek uit te laten voeren. Dit is meestal het geval als u uw pand wilt laten restaureren. De belangrijkste vergunning die u nodig heeft is de omgevingsvergunning.

De omgevingsvergunning is binnen de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) geregeld. Deze kunt u aanvragen bij de gemeente. De aanvraag kan, afhankelijk van wat er allemaal gerenoveerd of gerestaureerd moet worden, enkele weken duren. Het is dus zaak om op tijd de omgevingsvergunning aan te vragen.

De meest voorkomende renovaties en restauraties worden gedaan aan de kozijnen, de plafonds, daken en constructies, het houtwerk en de gevel.

GEVELRENOVATIE EN RESTAURATIE

De gevel is het aangezicht van uw gemeentelijk monument. Een gevel in slechte staat is nadelig voor de uitstraling van uw pand.

Omdat de gevel van uw monumentale pand in de loop der jaren slijt, kunnen er nogal wat gebreken ontstaan. Zo kan bijvoorbeeld het metselwerk en pleisterwerk van de gevel wat vergaan zijn, ornamenten die gebarsten of niet meer voldoende verankerd zijn. Maar ook kunnen de gevelankers zelf verroest zijn. Gevelankers zijn een essentieel onderdeel van het gevelnetwerk. Dat ze kunnen gaan roesten, komt omdat er vroeger geen gebruik werd gemaakt van roestvrijstaal. Door het roesten ontstaan er scheuren in de gevel.

Een gevelrenovatie of restauratie is meestal vereist wanneer uw gemeentelijk monumentale pand voor 1900 gebouwd is.

Wij zullen dan ook de gevel renoveren of restaureren in haar originele staat en volgens de richtlijnen van de monumentenlijst van de betreffende gemeente.

oud spant hersteld

RENOVATIE EN RESTAURATIE VAN DAKEN EN PLAFONDS

De meest voorkomende renovaties en restauraties van daken en plafonds, zijn vaak het metselwerk en de houten constructies.

Monumentale huizen zijn vaak voorzien van prachtige plafonds, met zeer gedetailleerde versieringen en lijsten. Wat een veel voorkomend probleem is bij deze plafonds, is dat het stucwerk scheuren begint te vertonen. Ook kunnen er door de ouderdom lekkages ontstaan. Die lekkages hoeven niet altijd zichtbaar te zijn, maar kunnen wel voor ernstige problemen zorgen, zoals vochtdoorslag. Problemen ontstaan ook vaak door achterstallig onderhoud. Als er al in geen jaren meer onderhoud is uitgevoerd, gaat dit ten koste van de constructie. Wanneer er geen onderhoud wordt gepleegd gaat dit ten koste van de kwaliteit van alle elementen van het dak, plafond en constructie. Ook kan er sprake zijn van vorstschade en aantasting van schimmel.

Een renovatie aan het dak of kap kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, maar altijd met behoud van de authentieke sfeer en karakter.

RENOVEREN EN RESTAUREREN KOZIJNEN

Evenals de gevel, zijn de kozijnen belangrijk voor de uitstraling van uw monumentale pand. Een mooie gevel met prachtige kozijnen zijn een streling voor het oog. Door de ouderdom van de kozijnen en door de weersomstandigheden, kunnen er behoorlijk wat problemen ontstaan. Ook is achterstallig onderhoud een grote veroorzaker van de meeste schade aan kozijnen. Het is belangrijk om uw kozijnen weer in topconditie te krijgen en tegelijkertijd de authentiek ervan te behouden. Daarom is het van belang uw kozijnen op tijd te laten renoveren of restaureren.

De meeste problemen aan de kozijnen hebben te maken met veroudering, waardoor er houtrot en bruinrot ontstaat. Kozijnen waar al een lange tijd geen onderhoud meer aan is verricht, hebben al die tijd te maken gehad met regen en vorst. Die weersomstandigheden zijn de veroorzaker van houtrot. Houtrot ontstaat doordat het hout langdurig is blootgesteld aan een constante stroom van vocht. Als het vochtpercentage boven de 20% is, dan gaat hout onherroepelijk vervallen.

Dit probleem hoeft overigens niet bij alle kozijnen het geval te zijn. Omdat het kozijnen betreft van een monumentaal pand, vervangen wij alleen de rotte kozijnen en brengen wij het terug in authentieke staat. Zo behoudt uw monumentale pand haar originele staat, maar dan wel in perfect technische conditie. Mocht het zo zijn dat een gedeelte vervangen niet mogelijk is, dan vervangen wij het hele kozijn zonder dat u verschil zult zien tussen de nieuwe en oorspronkelijke situatie.

Bouwplannen? Neem contact met ons op

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.

RENOVEREN EN RESTAUREREN HOUTWERK BINNEN EEN MONUMENTAAL PAND

Vroeger werd er veel met hout gewerkt binnenshuis. Met name de balken in de constructies van de daken, maar ook de lambrisering in verschillende ruimtes bestaan vooral uit hout. Oude gemeentelijke monumenten hebben vaak geen isolatie of dubbel glas, waardoor er ongemerkt veel vochtproblemen kunnen ontstaan. Vocht veroorzaakt uiteindelijk schimmel. En schimmel in hout is funest. Tevens kan er houtworm ontstaan. Van die fijne beestjes die het hout van binnenuit vernielen. U kunt houtworm herkennen aan kleine gaatjes in het houtwerk. Als u dat constateert is het zaak om zo snel mogelijk uw houtwerk te laten renoveren of restaureren in uw monumentale pand.

Bij iedere vorm van renovatie van het houtwerk kan er een andere behandeling nodig zijn. Soms is het nodig om het hout helemaal te vervangen, maar ook komt het voor dat het hout slechts behandeld hoeft te worden. Er zal altijd met eenzelfde soort hout gewerkt worden. Echter voldoen de meeste houtsoorten niet meer aan de huidige kwaliteitseisen. Wij gebruiken dan ook een houtsoort die duurzaam is.

Als de balken van bepaalde constructies niet compleet vervangen hoeven te worden, hanteren wij een techniek om de balken te besparen. We hollen de balken zoveel mogelijk uit en vullen de balken met kunsthars. Die kunsthars zorgt ervoor dat er geen problemen meer zullen ontstaan zoals houtworm, houtrot en schimmel. Het hout kan door de kunsthars namelijk niet meer vochtig worden en de houtworm kan niet meer van binnenuit het hout vernielen.

VERGUNNING AANVRAGEN RENOVATIE GEMEENTELIJK MONUMENT OF MONUMENTAAL PAND

Als u heeft besloten om uw gemeentelijk monument of monumentaal pand te laten renoveren of restaureren, dan is het belangrijk om alle nodige stappen door te nemen.

 • Maak een plan van aanpak voor een wijzigings- of restauratie/renovatie plan. Door het vooronderzoek komt u tevens veel te weten over uw gemeentelijk monument, of pand
 • Laat uw monumentaal pand vooraf goed inspecteren
 • Neem uw gemeente als adviseur en als eerste aanspreekpunt. Zij weet wat toegestaan is en wat niet
 • Als u uw gemeentelijk monument wilt laten restaureren, laat een bouwhistorisch onderzoek doen
 • Raadpleeg de gids voor monumentaal wonen. Daarin staat veel informatie over de omgevingsvergunning
 • Contact met de gemeente om uw renovatie of restauratieplannen te bespreken. Zo voorkomt u dat u voor onaangename verrassingen komt te staan
 • Verder voorbereiden van uw aanvraag. Een bouwtechnisch of cultuurhistorisch rapport, en foto’s en tekeningen zijn aanvullende zaken die nodig zijn voor de aanvraag van de omgevingsvergunning
 • Kijk op tijd naar de eisen die op u van toepassing zijn voor het indienen van de aanvraag. Hoe meer u wilt restaureren of renoveren, des te meer bent u aan eisen gebonden
 • Raadpleeg online de monumentenwacht voor meer informatie.
 • Na alle nodige voorbereidingen dient u uw vergunningsaanvraag in. Dit doet u heel gemakkelijk via het omgevingsloket online
 • Na indiening vergunning krijgt u binnen 8 weken een reactie
 • Bij complexere aanvragen kan deze periode 6 maanden duren

Iedere renovatie zal door ons worden uitgevoerd met in acht neming van de karakteristieke uitstraling en alle originele bouwstijlen van uw gemeentelijk monument of monumentaal pand. Bel ons voor een afspraak, we nemen graag persoonlijk uw renovatie- of restauratieplannen met u doorTevens kunnen wij u begeleiden in alle voorafgaande stappen en helpen u graag met alle ontwerpen. Samen zorgen we voor een prachtig resultaat waar u trots op kunt zijn.

VOORBEELD RENOVATIE DIJKHUIS LEKDIJK

Bekijk meer voorbeelden van renovaties en restauraties van oude of monumentale panden op onze renovatieprojecten pagina.

Wij komen graag in contact met u

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.