Nieuwbouw Oppershof Bokhoven 3

DUURZAAM EN ENERGIENEUTRAAL BOUWEN

Duurzame en energieneutrale woningen bouwen is al sinds lange tijd enorm hip. In de eerste plaats natuurlijk omdat het veel beter is voor het milieu en de natuur. Maar ook omdat duurzame woningen energiezuinig zijn, dus goed voor de portemonnee. Tevens is een energieneutraal huis gezonder voor u als bewoner.

Energieneutraal bouwen is altijd een vrije keuze geweest. Een keuze die steeds meer mensen maken om hun steentje bij te dragen aan een beter milieu, zonder dat het ten koste gaat van het wooncomfort. De natuur is belangrijk voor mens en dier. Extreem gebruik van fossiele brandstoffen, daar willen we van af. De overheid ook, en daarom is energieneutraal bouwen vanaf 2020 geen vrijwillige keuze meer, maar een must! Het is vanaf die datum verplicht om alle nieuw te bouwen huizen, duurzaam en energieneutraal te bouwen.

Voor u als toekomstig eigenaar van een energieneutraal huis, kent zo’n zelfvoorzienend huis vele voordelen.

Duurzaam bouwen

Het duurzaam bouwen van energieneutrale woningen is veel meer dan alleen energiebesparing. Niet alleen is een duurzame woning beter voor het milieu en energiezuiniger dan de traditionele woningen, duurzaam bouwen bespaart ook nog eens op het gebruik van grondstoffen!

Kortom, het duurzaam bouwen van een energieneutraal huis betekent dat deze woningen ontwikkeld, gebouwd en gebruikt kunnen worden met respect voor de natuur, het milieu, de omgeving en alle bewoners van een duurzame woning.

Duurzaam bouwen betekent eveneens het gebruik van duurzame materialen. Hierbij wordt volledig rekening gehouden met het milieu en de gezondheid van u als bewoner van een energieneutrale woning. Een gezond binnenmilieu in uw nieuwe zelfvoorzienend huis is belangrijk. Om dat te realiseren is bijvoorbeeld een goed werkend ventilatiesysteem om schimmel, vocht en ophoping van schadelijke stoffen te voorkomen, enorm van belang. Een intern ventilatiesysteem is een must als het om zuinig omgaan met energie gaat. Ramen kunnen dicht blijven en desondanks ervaart u een schonere en droge lucht in huis.

Nieuwbouw Oppershof Bokhoven

Ook duurzaam slopen is belangrijk voor het milieu. Heeft u een huis dat gesloopt moet worden voordat de bouw van uw energieneutrale woning van start kan gaan? Met duurzaam slopen bedoelen we dat zoveel mogelijk materialen die vrijkomen tijdens de sloop zoveel mogelijk worden gerecycled.

Aan het duurzaam bouwen van uw woning zijn regels verbonden. Deze regels kunt u vinden in het bouwbesluit. In het bouwbesluit staan alle minimale bouwtechnische voorschriften en regels waaraan een nieuwe energieneutrale woning moet voldoen. Dit zijn voorschriften op het gebied van gezondheid, bruikbaarheid, milieu, energiezuinigheid en veiligheid.

Van zon realisatie is al geruime tijd specialist in het duurzaam bouwen. Heeft u vragen voordat u uw energieneutraal huis door ons laat bouwen? Neem gerust contact met ons op, wij zullen u graag van alle nodige informatie voorzien.

duurzaam-bouwen (1) (1)

ENERGIENEUTRAAL BOUWEN

Bij een energieneutraal te bouwen huis is het belangrijk dat alle voorschriften, welke in het bouwbesluit staan, voor duurzame energieneutrale woningen worden nageleefd. Enkele voorbeelden van zeer belangrijke energiezuinige toepassingen zijn;

 • Het dak, de vloeren en de muren worden voorzien van een zeer goede isolatie
 • De ramen worden voorzien van HR++ glas, of triple glas (driedubbele beglazing, in plaats van dubbel glas)
 • Geen of nauwelijks kieren aanwezig in en rondom de woning
 • Een goed ventilatiesysteem en dan het liefst met warmteterugwinning
 • Een warmtepomp of zonneboiler in plaats van een CV ketel
 • Het installeren van een verwarmingsinstallatie met vloerverwarming die op lage temperatuur zijn dienst doet. Dit betreft een buizensysteem dat warm water krijgt van een warmtepomp of zonneboiler van minder dan 55 graden. Normaal gesproken is dit ongeveer 80 graden bij een traditionele centrale verwarming
 • Het gebruik van zonnepanelen of zonnedakpannen om stroom op te wekken voor o.a. een warmtepomp of zonneboiler en alle andere apparaten
 • Het plaatsen van meetapparatuur waarmee te zien is hoeveel energie er wordt opgewekt en wat het verbruik is

 

Al onze duurzame huizen worden compleet opgeleverd, desgewenst met warmtepompen, zonnepanelen of zonnedakpannen. Dit altijd in overleg met u als nieuwe bewoner(s) van een energieneutraal  huis.

ENERGIENEUTRALE WONING / ZELFVOORZIENEND HUIS

Energieneutraal wonen, wie wil dat nou niet tegenwoordig? Het betekent heel eenvoudig; geen energierekening meer!

Hoe wordt dat bereikt?

 • Door het energieverbruik zo laag mogelijk te houden
 • Door de energie die nodig is, zelf op te wekken

Een energieneutraal huis is een zelfvoorzienend huis wat betreft het opwekken van energie. Energieneutrale woningen hebben geen of in ieder geval zeer lage energiekosten. In zo’n duurzame woning tocht het niet en is het gelijkmatig warm. Ook is er continu aanvoer van verse lucht en voelen de vloeren niet koud aan.

Alle energie die verbruikt wordt in een zelfvoorzienend huis wordt zoveel  mogelijk zelf opgewekt. Dit zorgt ervoor dat energieneutrale woningen geen CO2 uitstoot hebben en dat is nu precies de bedoeling. Een schoon huis dat bijdraagt aan een gezonder milieu, een milieuvriendelijk en een zeer comfortabel huis is het resultaat!

Hoe wordt deze energie opgewekt? Heel eenvoudig door te kiezen voor windenergie of zonnepanelen. Maar ook met bijvoorbeeld biogas, aardwarmte, hout, een warmtepomp of zonneboiler. Het isoleren van muren, daken, vloeren en ramen is tevens van belang bij alle duurzame energieneutrale woningen. De huidige traditionele woningen hebben vaak enkel- of dubbelglas. Dat is absoluut niet energiezuinig genoeg. Alle nieuw te bouwen duurzame woningen worden voorzien van HR++ glas, of, en dat heeft vele voordelen, driedubbel glas.

Bouwplannen? Neem contact met ons op

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.

Een energieneutraal huis is zeer comfortabel.

U als bewoner zal er wellicht even aan moeten wennen, want het vraagt wel om een ander gedrag in het gebruik dan u gewend bent.

Zo is bij een verwarmingsinstalatie die op lagetemperatuurverwarming (LTV) werkt, een constante temperatuur belangrijk. Dat betekent dat u de thermostaat ‘s nachts niet lager hoeft te zetten. Ook hoeven de ramen niet open om te ventileren. Dat is zelfs af te raden omdat hierdoor het ventilatiesysteem wordt verstoord.

Van zon realisatie adviseert u graag over alle aanpassingen die nodig zijn voor het bouwen van uw energieneutrale huis.

Heeft u hier vragen over? Neemt u dan contact met ons op, of maak een afspraak voor een persoonlijk advies.

Nieuwbouw Oppershof Bokhoven 4

NUL OP DE METER WONING

Een nul op de meter woning, ook wel NOM-woning genoemd, is eigenlijk bijna hetzelfde als een energieneutrale woning. Beide types zijn zelfvoorzienende huizen.

Een nul op de meter huis is ook voorzien van;

 • Vloerverwarming waardoor er geen radiatoren meer nodig zijn
 • Zonnepanelen of zonnedakpannen op de daken
 • Een goed ventilatiesyteem waarbij warmte wordt teruggewonnen
 • Een lucht-water warmtepomp, of zonneboiler

Verder zijn Nul Op de Meter huizen net als energieneutrale huizen bijzonder goed geisoleerd en hebben ze nagenoeg geen kieren meer. Geen tocht dus! Tevens zal er in deze woningen veel minder stof in de lucht zijn, door het ontbreken van radiatoren. En dat zorgt voor een gezond binnenklimaat.

De bouw van een NOM-woning gaat op dezelfde wijze als een energieneutraal huis.

VOORBEELD VAN EEN ‘NUL OP DE METER’ WONING IN BOKHOVEN

Wat is dan het verschil tussen een Nul Op de Meter woning en een energieneutrale woning?

Een energieneutraal huis heeft een gebouwgebonden energieverbruik dat het hele gebruik zelf opwekt. Dit energiegebruik is direct afhankelijk van hoe de woning is gebouwd en welke installaties er in de woning aanwezig zijn. Bijvoorbeeld het energiegebruik voor verwarming en ventilatie.

Een Nul Op de Meter huis heeft naast een gebouwgebonden energiegebruik, ook een gebruikersgebonden energieverbruik. Dit is het eneriegebruik door apparaten die u als bewoner zelf meeneemt. Bijvoorbeeld, een wasmachine, droger, koelkast en vriezer, een computer of laptop, kortom alle apparaten die stroom nodig hebben. Een NOM-huis wekt het gebruiksgebonden energieverbruik ook zelf op. Gedurende het hele jaar wordt er net zoveel energie opgewekt als dat er gebruikt wordt over het jaar.

Wij kunnen ons voorstellen dat dit allemaal wat verwarrend is. Als u hierover meer wilt weten, dan staan wij u graag te woord met alle antwoorden op uw vragen.

ZONNEDAKPANNEN

Zonnedakpannen zijn dakpannen met zonnecellen. Zonnepannen ogen veel mooier op het dak van een duurzame woning dan zonnepanelen. Ze lijken immers gewoon echte dakpannen. Tevens houden de daklijnen hun prachtige uitstraling. Maar, zijn ze net zo efficiënt als zonnepanelen? En wat kosten zonnepannen?

Wij kunnen u uitgebreid adviseren over het gebruik van zonnepanelen of zonnedakpannen en alles op het gebied van energiezuinig wonen. Bel gerust vrijblijvend naar 0416-690002 of neem contact met ons op.

Nieuwbouw Oppershof Bokhoven 2
Nieuwbouw Oppershof Bokhoven 4

Een aantal feiten van zonnepanelen t.o.v. zonnedakpannen op een rijtje;

 • Zonnedakpannen zien er prachtig uit, maar ze zijn duurder dan zonnepanelen. Deze prachtige zonnepannen zijn ongeveer 30% duurder dan zonnepanelen
 • Een zonnepan is natuurlijk wel meteen een dakpan, waardoor u bij nieuwbouw bespaart op de dakpannen.
 • Zonnepannen hebben veel meer dakoppervlak nodig voor een zelfde capaciteit als zonnepanelen leveren. Dit komt omdat de dakpannen niet geheel voorzien zijn van zonnecellen, anders zouden ze er niet meer uitzien als een normale dakpan
 • Zonnedakpannen hebben 25% meer dakoppervlak nodig, afhankelijk van het type dak
 • Zonnepannen kunnen op dezelfde omvormer worden aangesloten als de reguliere zonnepanelen
 • In tegenstelling tot zonnepanelen, zijn zonnedakpannen er in allerlei kleuren, vormen en maten, waardoor hiermee een prachtig dak kan worden gecreëerd.

WAT DOEN WIJ VOOR U?

Wanneer u besloten heeft om uw duurzame woning door ons te laten bouwen, doen wij het volgende allemaal voor u;

 • Alles begint met prettig contact. Wij komen kijken op locatie om een goed beeld te krijgen van de wensen, of om goed advies te geven over de mogelijkheden. Daarna volgt een globale prijsinschatting die afhankelijk is van een al bestaande tekening of, een met ons samen nog te ontwerpen tekening.
 • Onder begeleiding van een architect en/of tekenaar, wordt er volledig naar uw wensen en ideeën een ontwerp gemaakt. Dit is de fase waarin uw Nul Op de Meter of energieneutraal huis, steeds in overleg met u, zijn uiteindelijke vorm en eigenschappen gaat ontwikkelen. Denk hierbij aan de bouwstijlen en bouwmethodes, maar ook de architectuur binnen in uw nieuwe eigen duurzame woning.
 • Is er geen tekening, dan ontwerpen wij die aan de hand van uw ideeën of bijvoorbeeld foto’s, waarin u altijd mee kan en mag denken. Bij akkoord werken wij de tekeningen verder uit. Naar aanleiding van de uitgewerkte tekeningen kunnen wij u ook een specifiekere offerte doen toekomen.
 • Wij helpen u de eventueel benodigde (bouw)vergunningen aan te vragen. Wij regelen de constructietekeningen en de toetsing bouwbesluit. Ook zorgen wij voor de milieuprestatieberekening.
 • Dan is het tijd om te starten met de bouw van uw prachtige energieneutraal huis of Nul Op de Meter woning! Bij ons staat communicatie met u als klant centraal; vóór, tijdens en na de bouw.
 • Door duidelijke afspraken te maken kan de bouw worden gerealiseerd in een prettige en ontspannen sfeer, waarbij u als nieuwe huiseigenaar in spe, steeds betrokken blijft. Communicatie met u staat bij ons altijd centraal en dat doen wij altijd het liefst persoonlijk. U als klant kunt, gedurende het hele bouwproces, genieten van uw nieuwe duurzaam te bouwen energieneutrale woning

 

Van Zon realisatie werkt met een zorgvuldig samengesteld team van zeer nette en betrouwbare mensen, die ieder zeer bekwaam zijn in hun eigen vakgebied.U wilt uw eigen duurzame energieneutrale droomhuis laten bouwen?Wij zorgen voor het meest vakkundige en betrouwbare resultaat!

Wij komen graag in contact met u

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.